Kako vratiti među “žive” obrisane fajlove – EaseUS Data Recovery Wizard

Koliko puta vam se samo desilo da slučajno obrišete slike ili neke bitne fajlove koje niste želeli da uklonite, obično su to neke uspomene ili bitni fajlovi koji su vezani za vaš posao. (Meni samo jednom, jer sam posle toga dobro naučio kako da čuvam svoje podatke kako   Možda je i neko ko ne bi trebalo da ima pristup vašem računaru namerno obrisao vaša dokumenta. Ne brinite, još uvek nije sve izgubljeno!

Kompanija EaseUS postoji od 2004-te godine i primarni proizvodi firme su programi koji služe zaštiti podataka korisnika i upravljanjem prostorom na skladištu podataka – pa samim tim i podizanju bezbednosti i stalno se dalje usavršava pokušavajuću da reši frustrirajuće probleme vezane za gubitak podataka korisnika u preko 180 država gde se ovi programi koriste i kao proizvođač profesionalnog softvera, EaseUS preuzima odgovornost za rešavanje problema korisnika vezanih za bekap podataka i njihov oporavak kao i upravljanje skladištima podataka.

Ono što posebno ističe proizvode EaseUS-a jeste njihov primat na jednostavnosti korišćenja programa za rešavanje problema sa podacima na PC-ju, Mac-u, iOS-u i Android uređajima.

Brz način da isprobate ili koristite EaseUS Data Recovery program:

  1. Odete na njihov EaseUS sajt i unutar Download Centra…
  2. Kliknete na Free Download na željenoj aplikaciji kako biste testirali probnu verziju programa

Kako u 3 koraka oporaviti obrisane podatke pomoću EaseUS Data Recovery Wizarda

Program EaseUS Data Recovery Software je profesionalan program koji je dosta jednostavan za korišćenje pa će se i laici lako snaći u kompletnoj proceduri, od startovanja programa pa do samog oporavka podataka.

Koraci u procesu oporavka izgubljenih podataka pomoću EaseUS Data Recovery Wizard obuhvataju:

  • Pokreni
  • Skeniraj
  • Oporavi

Program se instalira standardnom Next-Next-Finish metodom i nemojte ga instalirati na particiju ili disk sa kojeg ste obrisali ili izgubili fajlove…jer ako se obrisani fajlovi prepišu drugim fajlovima onda se drastično smanjuje mogućnost da oporavak bude uspešan.

recovery-wizard-01.png

Korak 1: Pokrenite EaseUS Data Recovery Wizard i izaberite koji tip podataka želite da oporavite, pa kliknite na “Next”.

Korak 2: Izaberite particiju, disk ili USB fleš koji je uboden u kompjuter a sa kojeg treba oporaviti podatke koje ste obrisali ili izgubili. Nije preporučljivo oporaviti fajlove na istoj lokaciji ili particiji sa koje su podaci obrisani – tako da ako ste obrisali fajlove sa particije C – oporavljajte ih na nekoj drugoj particiji (npr D) ili externom disku ili USB flešu.

Mogućnost oporavka obrisanih fajlova postoji jer se brisanjem fajla samo briše informacija o tome gde se fajl nalazi fizički, dok je struktura samog fajla „u stanju duha“, odnosno postoji negde na hard disku – ali nije vidljiva operativnom sistemu (dakle ni ljudskom oku) – i njega pokušavamo da vratimo nazad „u svet živih“ pomoću recovery softvera

Izaberite particiju ili disk sa koga pokušavate da oporavite podatke pa kliknite na “Next” za skeniranje fajlova.

Korak 3: Posle skeniranja, biće vam brzo izlistani svi fajlovi koji bi mogli da se oporave te možete izabrati koje tačno fajlove želite da oporavite… i kad ih izaberete samo kliknete na “Recover” kako biste ih vratili nazad “u stanje živih”. Fajlove morate da oporavite, kako je već naglašeno, na nekoj drugoj lokaciji van tog diska ili particije. U free verziji programa možete oporaviti 2GB podataka a za sve preko potrebna je licenca koja se kreće od 70$.

Korisne informacije za efektivni oporavak obrisanih fajlova.

Prvo, imajte u vidu da kad se desi gubitak vama bitnih fajlova – da je najbolje da odustanete od korišćenja kompjutera dok god neko stručan odmah ili što pre ne započne proces oporavka. Kad god se napravi novi fajl na kompjuteru time se smanjuje mogućnost da će oporavak fajla biti uspešan ili čak i moguć uopšte. Dakle ili nemojte više koristiti kompjuter dok ga neko stručan ne pogleda, ili ga korisitite samo “kad baš-baš morate” ili izbegavajte bilo kakvo kopiranje fajlova na njemu. Primera radi, kad odete na neki sajt preko browsera, iako vi ne radite kopiranje fajlova – ono se radi jer sam browser kešira fajlove – koristeći hard disk.

Kako bi sprečili gubitak vrlo bitnih fajlova koristite Cloud usluge (više o uslugama možete pročitati na linku) koje su još uvek besplatne za manju količinu podataka, a za ogromne količine se naplaćuje vrlo malo, s obzirom na to da su podaci bitni i ne postoji novac koji ih može vratiti ako su zauvek izgubljeni.

Klark Kent

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: