Koji objektiv je idealan za vašu fotografiju?

Ćao drugari, nije me bilo prošlog petka iz razloga što sam vam ostavio vremena da malo uvežbate parametre o kojima smo pricali u prethodnim tekstovima i popnete kvalitet vaših fotografija na viši nivo.

Nakon osnovnih stvari koje na neki način morate znati o fotografiji, došli smo do trenutka kada biramo objektiv koji će dati našu savršenu fotografiju. Kako bi lakše odlučili koji će to objektiv biti, moramo da odlučimo i kakvom fotografijom želimo da se bavimo!

Da li je to dokumentarna, modna, sportska ili neka druga fotografija, to zavisi od vaših želja i ukusa. Ja sam samo tu da se potrudim da vam olakšam koji to objektiv treba da kupite, a znajte, ima ih mnogo 16mm, 35mm, 50mm, 85mm, 105mm, 135mm, 200mm koji spadaju u fiksne objektive, a takođe postoje i zoom objektivi kao npr. 16-35mm, 24-70mm, 70-200mm, kao i mnogi drugi.

Ja neću moći da vam objasnim kakvu fotografiju svaki daje, ali ću se potruditi da vam na što lakši način napravim razliku između fiksnih i zoom objektiva. Takođe, pre samog objašnjenja treba da postavite sebi tri pitanja, a to su, da li vam je potreban za video materijal ili fotografiju, šta je vaš cilj i koja je cifra kojom raspolažete prilikom kupovine objektiva.

Ukratno, fiksni objektivi poseduju veći otvor blende, sećate se? Pisao sam o tome u prošlim tekstovima. (f1.8, f1.4, f1.2) i oni nemaju mogućnost zumiranja. Šta to znači? Znači da ukoliko fotografišete portret vaše drugarice, ukoliko želite krupniji kadar, morate prići objektu koji fotografišete i u suprotnom, da se udaljite od istog.
To je možda mana ovih objektiva, ali iz mog iskustva, fiksni objektivi su nešto bez čega se ne može.
Ako volite onu zamućenu pozadinu iza objekta koji fotografišete, to je prednost ovih objektiva jer sa većim otvorom blende (f1.2) dobijate upravo to. Takođe, u uslovima gde je osvetljenje slabo ili je to u večernjim satima kada je mrak, takodje je prednost imati ove objektive ukoliko pored vas nemate dodatnu rasvetu.
Oni su i dosta oštriji od zoom objektiva.

Zoom objektivi, npr. (24-70mm) za razliku od fiksnih imaju mogućnost zumiranja. Na ovom primeru od 24mm do 70mm. Za razliku od fiksnih objektiva, kod ovih je otvor blende nešto manji, odnosno zatvoreniji, ali sve ima svoje prednosti i mane zbog kojih sam vam na samom početku i rekao da kupovina objektiva zavisi i od vrste fotografije kojom želite da se bavite. Takođe, zoom objektivi poput 70-200mm su jako dobri jer kod njih blenda može ići do f2.8 na celom rasponu, odnosno fotkali vi na 70mm ili 200mm, otvor blende je f2.8, što je odlično jer njime kao i fiksnim objektivima možete fotkati kada nema dovoljno svetlosti, ali ne u toj meri kao i sa fiksnim objektivima.

Ukoliko volite da fotkate portrete, moja preporuka je da uzmete objektiv sa što većim zumom, preporučljivo od 85mm pa na gore, ukoliko je vaša ljubav ipak landscape fotografija, onda je potrebno da uzmete objektiv sa što manje zuma, odnosno 16mm npr. ili to može biti i neki zoom objektiv poput 24-70mm.

Potrudio sam se da vam maksimalno olakšam odabir objektiva, znam da je to nemoguće kroz tekst i da o ovome mogu da pišem do sutra, ali, ukoliko imate nekakvih pitanja i dilemu koji objektiv da kupite, slobodno mi pišite da naredni tekst posvetim tom objektivu ili problemu u fotografiji koji imate.

Igacmadafaka

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: