Unapredite znanje o FOTOGRAFIJI! “Poslednje predavanje” o osnovnim stvarima koje treba da znate!

Ćao drugari, u prethodna dva teksta naučili smo sta je to blenda, kao i ekspozicija, pričali smo da postoje tri osnovna parametra koja bi trebalo da znate. Na današnjem času učimo sta je to ISO osetljivost, ujedno i poslednji od tri najbitnija parametra.

Ukoliko neko od vas čita prvi put ovaj tekst ili je zaboravio kako funkcionišu prethodna dva parametra, neka se slobodno priseti i vrati na tekstove, a ja ću vas podsetiti da najbolja fotografija ispada dobrom konpenzacijom ova tri parametra.

Osetljivost filma naziva se ISO vrednost. U današnje vreme tehnologija je toliko napredovala da se više film ne koristi, umesto njih zamenili smo to SD karticama, tako da u ovom slučaju nemamo osetljivost filma, već osetljivost koju pruža samo telo aparata.
ISO zapravo pokazuje koliko je “film” osetljiv na svetlost, u našem slucaju, telo aparata.

Kao i do sada, trudiću se da vam kroz neke primere objasnim kako sve to funkcioniše.

ISO osetljivost na gotovo svim aparatima kreće se od broja 100 i može ići i do 25 600, na jačim telima aparata i mnogo više od toga, dok kod pojedinih tela aparata ISO može ići i niže od broja 100.

Primera radi, kada ste u zatvorenoj ili mračnijoj prostoriji, a nemate objektiv kojim možete da postignete veći otvor blende (f1.8, 2.0 itd…) dolazi do toga da morate praviti kompenzaciju između parametara. To ćete uraditi na način tako što ćete podići ISO osetljivost, odnosno ISO broj sa 100, na recimo 2000, 2500, 3200 u zavisnosti od uslova u kojim fotografišete dok se trudite da ekspozicija, odsnosno brzina zatvarača bude dovoljno brza da vaša fotografija ne bude mutna.

Takođe, kako to može da bude od koristi, tako je i loše za fotografiju iz razloga što svako telo aparata ima lošiju ili bolju ISO osetljivost, pa će se na nekim fotografijama, rađenim lošijom opremom, pojaviti tzv. šum, odnosno granulacija.

Kako bi vama na još lakši način objasnio taj proces u pitanju su “tačkice” koje se pojavljuju na fotografiji. To ne znači da je vama fotografija drastično lošija, ali svakako nije dovoljno kvalitetna kao kada je ISO osetljivost na fotografija 100.

Takođe, što vam je ISO osetljivost veća, na većini aparata prelazi 6400, pojaviće se ljubičasta boja na tamnijim delovima fotografije, odnosno, umesto crne, preovladavaće ljubičasta boja.

Primer. high-iso-jim-austin-2.jpg

 

Na ovom primeru ne možete videti tu ljubičastu boju iz razloga što je fotografija crno-bela, ali možete videti “šum”, odnosno granulaciju na slici koja je “pokvarila” izgled fotografije.

Dosta fotografa voli tu granulaciju kada hoće da naprave retro fotografije, ali se to uglavnom radi kompjuterski, odnosno u programima za obradu fotografije, dok samu fotografiju rade na mnogo nižoj ISO osetljivosti.

To bi bilo to za današnji “čas”, nadam se da ste svi razumeli šta je to ISO osetljivost, a na vama ostaje da vežbate i kompenzujete ova tri parametra kako bi vaše fotografije izgledale jos bolje.

Igacmadafaka

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: