Nekoliko cool stvari koje možete da uradite svojim USB flešom i jedan koristan savet kako da isti vratite na originalno stanje

Slažem se da tako mala stvar može da prenese tako puno podataka i da je već kao takav USB fleš neverovatan saputnik koji se neizbežno svakog dana nalazi u vašoj torbi, džepu, novčaniku… Ali se kladim da do sada niste na ove načine koristili vaš USB fleš.

1. Pokretanje prenosive aplikacije

Pored čuvanja podataka, možete pokrenuti i prenosive aplikacije sa USB fleša. Na primer, OpenOffice, koji je kompletan kancelarijski paket koji sadrži alat za tekst, tabelu, alat za prezentaciju, paket za crtanje i bazu podataka, dostupan je kao prenosiva aplikacija. Mozilla Firefox i Thunderbird su takođe dostupni kao prenosive aplikacije. Kada kombinujete kancelarijski paket sa mogućnošću surfovanja na webu i pregled svoje e-pošte, moći ćete da ponesete najvažnije računarske aplikacije u vašem džepu.

2. Pokretanje operativnog sistema

Ako želite da uradite više od samo pokretanja vlastitih aplikacija, možda biste želeli da razmislite o pokretanju čitavog operativnog sistema sa USB fleša. Možete pokrenuti Windows ili Linux sa USB fleša. Međutim, proces nije baš tako jednostavan i možda će to biti jedna zanimljiva tehnička avantura za vas.

3. Zaključaj ili otključaj svoj PC

Da li ste ikada videli film u kome osoba u nekoj tajnoj vladinoj organizaciji jednostavno ubaci karticu ili USB fleš za Login na računar? Ako ste mislili da je ta ideja COOL, definitivno želite da istražite Predatora. Jednom kada bude instaliran i konfigurisan, ovaj mali besplatni program će vam omogućiti da pretvorite USB fleš u ključ koji možete koristiti za zaključavanje i otključavanje računara.
Dok je USB fleš priključen na računar, sve funkcioniše normalno. Kada uklonite USB fleš, računar se automatski zaključa – tastatura i miš su onemogućeni i ekran zatamni. Da biste otključali računar, jednostavno priključite USB fleš i računar će biti otključan i možete početi sa korišćenjem.

I kao što je obećano u naslovu – jedan savet kako da vratite USB fleš na originalno stanje

Svaki korisnik bi bio veoma razočaran, znajući da ne može da koristi pun kapacitet za skladištenje svog USB fleša. Međutim, ovo se dešava obično kada pokušavate da napravite butabilan USB flash uz pomoć raznih alata. Tako da, ako je USB kapaciteta 4 GB, tada će možda samo 500 MB biti prikazano kao dostupno.
Prvi pokušaj većine korisnika da ovo prevaziđu tako što će skenirati i formatirati disk kako bi ga oslobodili od eventualnih “crnih rupa”. Međutim, to uglavnom ne pomaže u rešavanju problema u bilo kojoj meri i ostavlja korisnika sa USB-om od 500 MB korisnog prostora. Dva glavna koraka koji su uključena tokom izvršenja diskpart naredbe su:

U primeru dole, radi se sa Command Promptom na Windows-u i bez ikakvog dodatnog programa da bi se USB fleš vratio u prethodno stanje što se kapaciteta tiče. Napomena je da će ovim koracima kompletan sadržaj fleša biti uništen, tako da ako imate nešto pametno na njemu – sačuvajte negde drugde.

 1. Otvorite Command Prompt kao administrator -> Start > cmd > Desni klik > Run As Administrator
 2. Ukucajte Diskpart pa pritisnite Enter
 3. Ukucajte List Disk pa pritisnite Enter
 4. Pronađite redni broj vašeg diska u koordinatnom sistemu konfuzije (i USB flash se vodi kao storage tj disk) . Prepoznaćete ga po kapacitetu i gledate deo ispod DISK ###.
  U našem slučaju vidi se da imam jedan disk koji je kapaciteta 465GB – i on nas ne zanima i jedan koji je kapaciteta 7441MB (8GB). Taj od 8GB je fleš i nosi redni broj 1. Redni broj 1 će biti u velikom broju slučajeva, ako imate na sistemu samo jedan HDD i ništa dodatno ubodeno u njega. Iako se ovde vidi da je disk veličine 8GB, kroz Windows, tj. Windows Explorer se vidi da je 512MB od čega je zauzeto oko 400MB. Ovu istu informaciju možete videti i iz Disk Managementa (diskmgmt.msc)
  Dobro ovde pogledajte, da ne napravite neko…restore-flash-to-original-state.png
 5. Ukucajte, u ovom slučaju Select Disk 1 pa pritisnite Enter
 6. Ukucajte Clean pa pritisnite Enter. Ovim sve sa fleša ode bespovratno.
 7. Ukucajte Create Partition Primary pa pritisnite Enter
 8. Ukucajte Active pa pritisnite Enter
 9. Ukucajte Format fs=Fat32 Quick pa pritisnite Enter i sačekajte malo. Time će USB fleš biti isformatiran u FAT32 i Quick režimu. Ako želite da bude NTFS kao fajl sistem na flešu, komanda je: Format fs=NTFS Quick
 10. Ukucajte Exit pa pritisnite Enter, i od tog trena možete koristiti USB fleš kao ranije, sa originalnim kapacitetom.komande.png

 

Ako ste se malo “igrali” sa vašim USB flešom, svakako vam savetujem da ga “očistite” na ovaj način, jer nikad se ne zna kada će zatrebati baš tih 50 MB (u mom slučaju se ovako nešto desi 8 od 10 puta).

Klark Kent

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: