Top 3: “Čovek po imenu Uve”, 2Cellos i “Lucifer”

Dragi naši, očekujte da ćemo vam od danas na dalje predstavljati našu Top 3 listu – knjiga, filmova, serija, muzike… Rešili smo da vam otkrivamo neke novitete, da zajedno komentarišemo i uživamo uz knjige, serije ili pesme koje su na nas ostavile poseban utisak. Danas sam rešila da vam predstavim knjigu “Čovek po imenu Uve”, otkrijem predivnu obradu pesme “Perfect” Ed Sheeran-a, koju su nedavno objavili 2Cellos, ali i podsetim (možda i uputim) na seriju koja je uspela da mi održi pažnju već tri sezone –  seriju “Lucifer”. Krenimo redom…

“Čovek po imenu Uve”, Frederik Bakman (Frederik Backman)

Kada sam na poklon dobila knjigu “Čovek po imenu Uve”, pažnju mi je, na prvi pogled privukao naslov. Nije to bila ni prva, a ni poslednja knjiga koja me je privukla naslovom, ali je prošlo malo više vremena pre nego što sam sela da je čitam.

Na početku sam se uverila u ono što je navedeno na poleđini, u opisu. Uve je džangrizav, jedan od onih ljudi koji stalno gunđaju, ne smeju se, upiru prstom u ljude koji im se ne dopadaju, redovno kritikuju, sve im smeta… I moram da priznam da me je Uve, na početku knjige, mnooogooo nervirao! Verujte mi na reč, i vas će. Međutim, nisam odustajala od daljeg čitanja. Prosto sam morala da vidim zašto je takav. Tako je i bilo. Sa svakom novom stranicom, otkrivala sam jedan novi pedalj njegovog života, njegove životne priče koje su bile ispunjene srećom i tugom, lepim, ali i onim trenucima koji nas zauvek promene. I, verovali ili ne, počela sam da razumem Uvea. Postao je beskrajno zabavan, onako džangrizav i stalno negativan, a ujedno i beskrajno drag lik mog paralelnog sveta, u koji sam odlazila svaki put kada sam čitala ovu knjigu.

A priča počinje jednog novembarskog dana, kada komšije koje se uselljavaju u susednu kuću, sasvim slučajno sruše njegovo poštansko sanduče… Priča koja će iz korena promeniti čoveka koji je navikao na tugu. Priča koja će i vas očarati i koju vam toplu preporučujem.

P. S. Pripremite maramice. Trebaće vam.

2Cellos: “Perfect”

Ed Sheeran je jedan od najboljih umetnika ovog doba. Njegov glas je topao, njegove pesme su tople i pune ljubavi, života, radosti, ali i tuge, sete – osećanja koja smo svi mi iskusili u životu. Jedna od tih pesama je i “Perfect”, singl koji je nedavno objavljen, a  koji prati podjednako fenomenalan spot.

Violončelo je, s druge strane, instrument-emocija. Raspon tonova koji se njime može postići izaziva leptiriće duž celog tela, dok se među umetnicima koji sviraju ovaj instrument na mom repertoaru izdvajaju Luka Šulić Stjepan Hauser, koje svi znamo kao duo “2Cellos”. Upravo su oni uradili jednu od najlepših obrada ove pesme, koju vam sada predstavljam. Opustite se uz čaj ili kafu i uživajte u njihovom izdvođenju, a zašto da ne, i u originalu.

“Lucifer”

Moram priznati da nisam veliki ljubitelj serija i da nikada nisam razumela ljude koji su strpljivi dovoljno da čekaju novu sezonu po nekoliko meseci… sve dok nisam počela da gledam seriju “Lucifer”.

Na to me je, kao što to obično biva, navela sestra koja je “umirala od smeha” svaki put kada bi gledala novu epizodu, pa sam i ja jednog subotnjeg popodneva odlučila da se upustim u tu avanturu. Tri sezone kasnije, evo mene s pričom o Luciferu, palom anđelu kojem je dosadio pakao, pa je odlučio da se preseli u Los Anđeles. S obzirom na to da u jednom trenutku biva svedok ubistva, putevi mu se ukrštaju sa Kloi Deker, inspektorkom losanđeleske policije i upravo u tom trenutku počinje šou-program. Razlog? Inspektorka Deker ne reaguje na njegove moći. Slučajnost? Ne bi se moglo reći.

O kakvim je moćima reč i u šta će se sve sa Luciferom dešavati, saznaćete ukoliko pogledate seriju. Evo kratkog tizera koji će vam, makar malo, približiti priču.

Budite slobodni da nam ostavljate komentare, pišete vaše izbore i, zašto da ne, predlažete o čemu biste voleli da pišemo. Do neke nove pauze za kafu, ručak ili večeru…

Miss J.

Advertisements

One thought on “Top 3: “Čovek po imenu Uve”, 2Cellos i “Lucifer”

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: