Unapredite znanje o FOTOGRAFIJI i ulepšajte vaš portfolio!

Postoje tri osnovne stvari koje na neki način morate znati o fotografiji, a to su ekspozicija, blenda i ISO osetljivost. Verujem da ste skoro svi negde čuli ili pročitali šta je to, ali hajde da ove pojmove na najlakši mogući način objasnimo. U današnjem tekstu pričaćemo o ekspoziciji.

Ljudi ekspoziciju dele na kratku i dugu, odnosno na vreme za koje će se odraditi fotografija. To je zapravo odnos blende i brzine zatvarača. Najlogičnije moguće objašnjenje glasi – što se brže zatvarač zatvara, odnosno što se brže fotografija odradi, to će fotografija biti tamnija, i suprotno, što se fotografija sporije radi, kroz objektiv će ući veća količina svetlosti, te će fotografija biti svetlija. Naravno, u teoriji to jeste tako, ali je u praksi malo drugačije. Iz kog razloga?

Kakva će fotografija biti ne zavisi samo od ekspozicije! Na nju utiču i druga dva parametra, kao i uslovi u kojima fotografišete. Npr. da li je to dan ili noć, da li ste u zatvorenom prostoru sa manjom količinom svetlosti ili pak koristite dodatnu rasvetu. Od mnogih stvari zavisi kako će na kraju vaša fotografija izgledati.

Da se mi vratimo na ekspoziciju.

Dakle, brzina zatvarača. Jednostavni primeri:

5ZVcvBU.jpg

Verujem da ste svi shvatili kakva je ekspozicija na ovoj fotografiji. Tačno, u pitanju je duga ekspozicija. Fotografija je preuzeta sa interneta pa ne mogu da znam tačno za koje vreme je odrađena ista, ali može biti i do 20 sekundi. Za ovakvu fotografiju potreban je stativ. Ukoliko biste je radili iz ruku, svaki deo na njoj bi bio mutan. Dakle, ukoliko nemate stativ, potrebno je da fotoaparat postavite na neki predmet koji se ne pomera. U prirodi to može biti neki veći kamen, stub ograde ili slično.

Kratka ekspozicija

Ona se uglavnom koristi za fotografisanje u situacijama u kojima je prisutna veća količina svetlosti. Može biti  recimo na suncu, kada brzina zatvarača dostigne i četirihiljaditi deo sekunde (1/4000). (Primer)

WhatsApp Image 2018-02-21 at 14.55.54

Fotografija može zbog ekspozicije biti i preeksponirana i podeksponirana ukoliko ne namestite dobro parametre u datom trenutku. (Primer)

Untitled-1.jpg
Preeksponirana                                                     Podeksponirana

Iz preeksponirane fotografije ne možete izvući sve detalje zato sto će na fotografiji biti „izgorelih“ detalja. Ti detalji su na ovom primeru najvidljiviji na koži (belina na koži na kojoj nema detalja, već se nalazi samo bela boja), dok iz podeksponirane fotografije možete izvući detalje, ali naravno, trudite se da uvek fotografija bude najbolje moguće osvetljena jer ćete imati manje posla u Photoshop-u.

U narednim tekstovima govorićemo o ostalim elementima svake kvalitetne fotografije, a do tada – vežbajte!

Igacmadafaka

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: