Pauza za… knjigu. Pardon, knjige!

Moram priznati da obožavam knjige i često u šali umem da kažem da za krađu knjiga još niko nije krivično odgovarao, pa samim tim neću ni ja. 🙂 Podjednako volim i često se “izgubim” u knjižarama, tragajući za novim blagom koje će upotpuniti moju privatnu biblioteku.

Da se ja pitam to bi bila cela soba, ali moja biblioteka (na koju sam neizmerno ponosna!) čini samo jedan, mali kutak u mom stanu, prepun knjiga koje i dalje besomučno kupujem. Znate, to je onaj momenat – hajde samo da uđem da vidim šta ima, a onda izađem sa najmanje tri nova naslova. Sigurna sam da je i sa vama tako! 🙂

Upravo se to desilo sa knjigama o kojima ću danas pisati. Ušla sam u knjižaru “Vulkan”, videla korice, pročitala naslov, a onda i kratak opis dela i posmislila: Hmmm, ovo ne zvuči loše! Međutim, začkoljica je bila u tome da je knjiga koju sam najpre videla bila nastavak, pa sam, logično, kupila i prvu knjigu. Kasnije sam shvatila da sam bila u pravu što sam kupila obe, jer drugu ne bih nikako mogla pročitati bez prve. A nije da mi se to već ranije nije dešavalo…

Neću vas više držati u neizvesnosti. Reč je o knjigama “U vihoru sećanja” i “Vrati mi uspomene” španske autorke Hulije Navaro. Zanimljivo je da su ove dve knjige na španskom zapravo jedna knjiga, “Dime Quien Soy”, i da predstavljaju neverovatnu avanturu mlade žene i istinsko svedočanstvo o dobu pre, tokom i nakon Drugog svetskog rata.

U vihoru sećanja pauza za knjige 1

Kada sam isprva počela da čitam (kod nas) prvi deo, “U vihoru sećanja”, sam početak knjige bio mi je uobičajen. Priča o propalom novinaru koji dobija zadatak da istraži prošlost svoje bake, čije je ime bilo zabranjeno pominjati u njegovoj kući, delovala mi je kao limunadica. Baš kao i prve stranice posvećene njoj.

Amelija Garajoa, razmažena devojčica iz bogate porodice koja prkosi svima, pa i svom suprugu i koja nema nijednu životnu brigu… Da, to su uglavnom priče koje vam drže pažnju neko vreme, ali priče koje vrlo brzo zaboravite. Međutim, kako sam čitala svaku sledeću stranu, shvatila sam da ovu priču i Ameliju Garajou neću tako lako zaboraviti.

vrati mi uspomene pauza za knjigu 2

Ne kažu bez razloga da život piše romane i da je jedan sekund dovoljan da promeni čitav njegov tok. Upravo to se desilo sa glavnom junakinjom knjiga “U vihoru sećanja” i “Vrati mi uspomene”, čije ćete pustolovine i avanture koje ostavljaju bez daha pratiti s većom neizvesnošću kako budete odmicali u čitanju prve, a potom i druge knjige. Madrid, Barselona, Pariz, Buenos Ajres, Meksiko, Moskva… samo su neki od gradova koji prate priču o naizgled razmaženoj Španjolki iz visokog društva… Ah, kako vas autorka prevari na samom početku!

Jer, Amelija Garajoa je sve samo ne obična devojka iz bogate porodice. U potrazi za novim (boljim) životom, odlučuje da napusti svoju porodicu i spokoj života koji je dotad živela, rizikujući da više nikada ne vidi sopstveno dete. Postaje veliki revolucionar, supruga i ljubavnica, ali i špijun i pravi heroj, smelo se suočavajući sa svakim izazovom i svakim novim danom koji dolazi.

Da, ove knjige zaista jesu “remek-delo o sudbini veličanstvene žene koja je želela da živi slobodno ili da ne živi uopšte”. Budite spremni da, čitajući njihove stranice, osetite svaki miris, čujete svaki zvuk i vidite svaku boju najlepših svetskih gradova, ali i da osetite strepnju, strah, nervozu, da istinski tugujete i smejete se, jednostavno, da se osetite kao da ste deo neverovatne priče koju će Giljermo, Amelijin unuk, otkriti krećući se njenim stopama i upoznajući ljude koji su obeležili njen život i učinili ga tako neverovatnim.

Nadam se da sam vam bar malo “zagolicala” maštu. 🙂

Topla preporuka za sve ljubitelje knjiga!

Izvor fotografija: instagram.com, pinterest.com

Miss J.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: