4 navike koje čine da izgledaš neprofesionalno na poslu + kako da to promeniš

Čovek je satkan od navika. One su deo naše svakodnevnice i stiču se s godinama, odrastanjem, iskustvom. Neko živi od navika… Drugi ih, pak, često menjaju, jer ne vole monotoniju i žele da probaju nešto novo i drugačije. Bilo kako bilo, bez navika ne možemo zamisliti nijedan dan – bila to navika ispijanja jutarnje kafe, proveravanja mejla ili navika da uveče gledamo omiljene serije na laptopu.

Navike, složićete se, nisu ništa loše. Međutim, koliko god koristi imali od njih, one nam mogu napraviti i ozbiljne probleme. Kada to kažemo, mislimo pre svega na poslovno okruženje. Upravo u ovom kontekstu, neke naše navike dobijaju negativnu konotaciju, ma koliko nam one pozitivno izgledale u svim drugim okolnostima. Upravo zbog tih, poslovno loših navika, našim kolegama i poslodavcu možemo izgledati potpuno neprofesionalno, te narušiti naš poslovni ugled. Da se to ne bi i vama dešavalo, danas vam otkrivamo 4 (loše) navike koje mogu učiniti da na poslu izgledate potpuno neprofesionalno, ali i savete kako da to sprečite.

Neprestano gledanje (da ne kažem buljenje) u telefon

Telefon je postao neizostavna sprava u našim životima. Koristimo ga čim otvorimo oči, tokom celog dana, pa i pred samo spavanje. Nećemo se iznenaditi ako uskoro naprave opciju da telefon koristimo i u snu! Međutim, telefon ne treba u tolikoj meri koristiti u poslovnom okruženju!

Pre svega, ružno je koristiti telefon na poslovnom sastanku, a u direktnom kontaktu sa poslodavcem, klijentom ili kolegom da ne govorim! Samo zamislite situaciju – vi ste na sastanku, preko puta vas sedi veoma važna osoba, a vi sve vreme tipkate telefon, stižu vam prouke, pišete poruke ili pratite šta se dešava na društvenim mrežama. Ružno i bezobrazno! I krajnje neprofesionalno! A da ne pričamo o tome što možete mnogo uvrediti osobu od koje vam budućnost u karijeri može zavisiti.

Da biste ovo sprečili… Sklonite telefon po strani, ostavite ga u džepu jakne, torbi ili na nekom manje dostupnom mestu. Obavezno isključite ton, kako vas poruke i pozivi ne bi uznemiravali. Takođe, trudite se da telefon koristite u pauzama. Ako je baš hitno, javite se i u toku posla, ali naravno, vodite računa da vam i tada ton bude isključen. Jer, baš kao što i vi ne biste voleli da vas neko uznemirava, sigurni smo da i drugi ne bi voleli da budu uznemiravani!

“Tračarenje” sa kolegama

Svi mi, pre ili kasnije, ne možemo da odolimo “tračarenju”, ma koliko ono malo ili veliko bilo. Ali, to je možda OK u svakodnevnim okolnostima. Na poslu, i ne baš! Osim toga što čini da izgledate neprofesionalno, ova vrsta ćaskanja sa kolegama o vama stvara vrlo lošu, da ne kažem ružnu sliku kod poslodavaca. Ne dozvolite da vam to pređe u naviku!

Da biste ovo sprečili… Izbegavajte svaku diskusiju sa kolegama koja može prerasti u tračarenje. Dobro razmislite pre nego što nešto kažete o svom kolegi ili koleginici, a naročito se ne mešajte u njihov privatan život! To jednostavno nije vaša stvar. Gledajte sebe i, verujte mi na reč, nećete pogrešiti! Što manje znate o drugima, to bolje za vas. 

Nepoštovanje dress code-a

Svaka firma ima propisan dress code, a i da nema, neka pravila oblačenja se moraju poštovati. Pored izbegavanja papuča, sandala, dubokih dekoltea i ultra mini suknji na poslu, nemojte dozvoljavati sebi da svojim odevanjem odajete utisak osobe kod koje o profesionalnizmu nema ni naznake, jer je upravo odevanje ono prvo što se primeti kod svakog čoveka. I zapamtite, manje je uvek više! Ali, ne manje garderobe, nego manje boja, šljokica, drečavih boja… 

Da biste ovo sprečili… Pripremite garderobu koju ćete poneti na poslu veče pre. Ako, pak, niste sigurni da li biste neki komad garderobe mogli da ponesete ili ne, najsigurnija opcija je da ga ne ponesete. Uvek se slojevito obucite jer u tom slučaju, u zavisnosti od prilike, možete uvek imati drugu alternativu.

Radni sto vam je u haosu

Vaš radni sto je vaš radni prostor, zato vodite računa o njemu. Dakle, on treba da bude čist i uredan. Kreativni haos se naravno poštuje, ali ako dozvolite da on bude tu i na kraju dana, a onda i svakog narednog dana, onda to ne odaje najbolju sliku o vama. Vaš sto je slika i prilika vas i vaše (ne)organizovanosti.

View this post on Instagram

@thepinkdiary

A post shared by FLATLAYS & WORK DESKS (@onmyworkdesk) on

Da biste ovo sprečili… Odvojite 5-10 minuta svog vremena na kraju svakog radnog dana da sredite svoj radni prostor. Vodite računa o detaljima – papirićima, hemijskim olovkama i sveskama. I, što je najvažnije, redovno praznite korpu za otpatke. Ne treba vam mnogo vremena da to uradite, a mnogo govori o vama!

Nadam se da su vam ovi saveti bili od koristi, ali i da sam vam skrenula pažnju na navike koje bi, u poslovnom okruženju, trebalo da iskorenite. Profesionalnost je ipak na ceni, a to što vi radite u okviru svoja četiri zida – to je samo vaša stvar!

Izvor fotografija: instagram.com, theguilde.com

Miss J.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: